Geschiedenis

In 1976 is de boerderij gekocht door de gemeente Amersfoort.  Voor die tijd was de boerderij in gebruik als melkveehouderij bedrijf.  Begin 1977 is de boerderij gerenoveerd en aangepast aan de  nieuwe functie als Stadsboerderij van Amersfoort, Leusden en  omstreken. In augustus 1977 is de boerderij open gegaan voor  publiek. Het eerste jaar (januari 1978 t/m december 1978) waren er 4.000 bezoekers.  In 1980 waren dat er 12.000 en in 1984 al 35.000. In het jaar 2008 ontvingen wij ruim 110.000 bezoekers!

 

De Vosheuvel ligt binnen een mooi recreatie terrein aan de rand van Amersfoort. Achter de boerderij langs, slingert de Heiligerbergerbeek door het landschap. Dit geeft een prachtig en zeer divers beeld van de natuur! De Stadsboerderij en directe weilanden er omheen bestaan uit 1 Ha. Verder heeft de boerderij nog meerdere stukken weiland elders in gebruik. Op het recreatie terrein ligt ook een streekschool voor verstandelijk gehandicapte kinderen die dankbaar gebruik maken van de boerderij als stage/leerplek en voor een bezoek.

 

In 1997 heeft de gemeente Amersfoort besloten om de Stadsboerderij te privatiseren. In dat jaar is Stichting Stadsboerderij de Vosheuvel opgericht. Vanaf die tijd is het voor de boerderij telkens belangrijker geworden om eigen inkomsten te werven. Inmiddels gebeurd dit door middel van de inkomsten van het winkeltje, oud papier, activiteiten en natuurlijk de donateurs en het adoptieplan!